Heeft u een vraag? Neem direct contact op
 • Slide 1

  Vanaf €1,30 per week een schone vloer 

 • Slider 3

  Wel de voordelen, niet de nadelen

 • Slide 4

  Wisseling vanaf 1 keer per jaar

Op bijna elke locatie in Nederland ligt wel een schoon- of droogloopmat. De werking van deze matten wordt voor een groot deel bepaald door de reiniging. Helaas zie je in praktijk dat het reinigen van droog- en schoonloopmatten nog te vaak wordt overgeslagen. Het periodiek reinigen van de matten is noodzakelijk voor de werking de mat.

droogloopmat reinigen 1

Een schoonloopmat reinigen

Schoonloopmatten moeten regelmatig gereinigd worden. Het doel van de schoonloopmat is natuurlijk dat de mat zo veel mogelijk vuil en vocht absorbeert van de schoenen die eroverheen komen zodat de vloer binnen niet vies wordt. Wanneer de mat niet gereinigd wordt gaat de mat uiteindelijk minder vuil absorberen en dat willen we natuurlijk niet hebben. Het reinigen van een schoonloopmat kan bijvoorbeeld met de hand of in de wasmachine.

Een droogloopmat reinigen

Bij droogloopmatten is het goed om te weten dat een nieuwe katoenen droogloopmat pas echt goed werkt nadat deze een aantal keer gewassen is, denk hierbij aan een nieuwe theedoek, deze drogen ook pas goed na een aantal keer wassen.

Net als bij schoonloopmatten gaat bij droogloopmatten de werking van de mat achteruit wanneer deze niet op tijd wordt gereinigd. De droogloopmatten worden op vrijwel dezelfde manier gereinigd als schoonloopmatten. Het reinigen van de matten kost echter wel wat tijd en wanneer uw mat gereinigd wordt heeft u tijdelijk geen mat bij uw entree of u moet een andere mat aanschaffen. U kunt daarom ook kiezen voor gemak. Bij Mattenservice nemen we de verzadigde deurmatten mee naar onze wasserette, waar de matten worden gereinigd en worden behandeld met een speciale bacterie remmende olie. Deze olie zorgt ervoor dat het vocht en het vuil extra goed geabsorbeerd en vastgehouden kan worden. Het voordeel is dat het vuil hierdoor niet in de mat zelf trekt, waardoor de mat langer mee gaat!

Een droogloopmat of schoonloopmat reinigen in de wasmachine, kan dat?

Op deze vraag is een heel simpel antwoord, namelijk ja! Dit is ook meteen de eenvoudigste manier om een droog- of schoonloopmat te reinigen en daarom gaan we ons in deze blog ook hoofdzakelijk verdiepen in het reinigen van een schoon- of droogloopmat in de wasmachine.

Wat zijn de maximale afmetingen voor een wasmachine?

Voor een wasmachine met de capaciteit van vijf kilogram, is een droog- of schoonloopmat met de afmeting 100*120 centimeter de maximale afmeting. Matten tot ongeveer 1,5 vierkante meter, zoals matten met de afmeting 85*150 of 100*150 kunnen gewassen worden in een moderne 7 tot 8 kilo huishoudwasmachine. Wanneer u mat een grotere afmeting heeft, is ons advies om de mat te laten wassen door een stomerij of door een wasserij.

Het is ook mogelijk om uw mat met de hand te wassen, bijvoorbeeld in een badkuip. Het grote voordeel is dat de matten langer meegaan wanneer ze met de hand gewassen worden, dan wanneer de matten gewassen worden in een wasmachine.

Op hoeveel graden moet een droogloopmat of schoonloopmat gewassen worden?

Wanneer de mat niet echt vies geworden is, dan kan de mat koud gewassen worden. Echter, wanneer de mat normaal vervuild is, is het aan te raden de mat op 40 graden te wassen. Wanneer de mat écht heel vuil is, is het aan te raden om de mat op 60 graden te wassen. Het nadeel van het wassen op 60 graden is dat de rug van de mat minder lang goed blijft.

Wat voor soort wasmiddel mag je gebruiken?

Het is belangrijk om voor het reinigen van de mat een wasmiddel te gebruiken zonder wasverzachter. Wasverzachter zorgt er namelijk voor dat de vochtopname geremd wordt en dat is natuurlijk alles behalve de bedoeling.

Maar welk wasmiddel mag je dan wel gebruiken? In principe kunt u het beste ‘gewoon’ wasmiddel gebruiken. Wij adviseren om een niet-blekend wasmiddel C te gebruiken als wasmiddel.

Mag je een droogloopmat of schoonloopmat centrifugeren?

Ja, je mag een mat centrifugeren, maar let wel op dat het toerental zeker niet hoger is dan 800 toeren. Het beste voor de mat is wanneer deze zo kort mogelijk en op een zo laag mogelijk toerental gecentrifugeerd wordt.

En hoe gaat het drogen van de mat?

De mat kan het beste gedroogd worden aan de waslijn of over een hek. Hierbij is het belangrijk dat de mat niet in het directe zonlicht droogt.

Wanneer het weer buiten het niet toelaat om de mat buiten te laten drogen. Dan kan de mat ook in de droger. Het is namelijk belangrijk dat de mat niet te lang nat blijft. Katoen absorbeert namelijk vocht, en houdt dit vocht ook lang vast. Wanneer het katoen te lang nat is, dan bestaat er de kans dat het gaat schimmelen.

Ik kies liever voor gemak          

Wanneer u na het lezen van deze blog vindt dat het reinigen van een droog- of schoonloopmat te veel werk is. Dan kunt u ook voor gemak gaan en een droogloopmat op maat of schoonloopmat op maat bij ons huren. Dit kan al vanaf €1.75 per week en hiervoor regelen wij alles met betrekking tot uw mat waardoor u zich kunt blijven focussen op uw kernkwaliteiten. 

 

Mattenservice scoort een 4,8 uit 5 op basis van 6 beoordelingen.

Gratis proefmat aanvragen!

 1. Gratis een mat uitproberen? Vul uw gegevens in en wij brengen u gratis een proefmat.
 2. Ongeldige invoer
 3. (*)
  Ongeldige invoer
 4. Ongeldige invoer

Bel me terug

 1. Heeft u een vraag? Vul uw gegevens in, wij bellen u zo spoedig mogelijk terug!
 2. Naam
  Ongeldige invoer
 3. (*)
  Ongeldige invoer
 4. Ongeldige invoer

Vacature(s):

Op dit moment zijn er geen vacatures.

Waarom Mattenservice?

 • Geen contract
 • Geen opzegtermijn
 • 4 weken op proef
 • Beste prijs / kwaliteit
 • Strucurele oplossing voor schone vloeren
 • Lage prijs door lage wisselfrequentie
 • Milieuvriendelijk

PROBEER HET GRATIS!

Nieuws

 • Welke matten zijn geschikt voor buiten?

  Deurmatten zijn ideaal voor het schoonhouden van jouw huis of winkel. Maar niet elke mat is geschikt voor buiten. Een buitenmat moet bestendig zijn tegen verschillende weersinvloeden. En door alleen een binnenmat te gebruiken houdt je jouw winkel niet schoon.

 • Een deurmat met logo voor een opvallende eerste indruk

  Oorspronkelijk gebruiken we deurmatten om vocht en vuil van buiten tegen te houden. Door de jaren heen is daar een functie bijgekomen, namelijk de aandacht trekken van voorbijlopende bezoekers. Door een deurmat met logo buiten te leggen, laat u aan uw klanten weten dat u open bent.