Kan een droogloopmat of schoonloopmat in de wasmachine?

Kan een droogloopmat of schoonloopmat in de wasmachine?

Dat kan zeker, maar je dient op aardig wat dingen te letten bij het wassen van matten. Kies je liever voor gemak en focus je liever op je kernactiviteiten? Je kunt bij ons schoonloopmatten op maat of droogloopmatten op maat huren vanaf € 1,30 per week!

Matten met vinyl rug zijn normaal niet wasbaar, matten met een NBR rug zijn wasbaar oftewel industrieel wasbaar. Let er wel op dat je ze niet met andere kleuren bij elkaar stopt, want ze geven behoorlijk af! Een droogloopmat dient sowieso voor gebruik gewassen te worden. Katoen neemt namelijk minder water op als het niet gewassen is (net zoals bij een handdoek). Hierbij is het wel belangrijk dat je de filter naderhand schoonmaakt. Vooral bij de eerste keren, geeft een mat pluizen af.

Hoe groot mag een mat zijn, voor een wasmachine?

De uiterste grootte bij een wasmachine met een capaciteit van 5 kilo, is 100×120 cm. Lukt dat niet, was hem dan in de waskuip of laat het ons doen. In moderne 7‐8 kg Huishoudwasmachines kun je matten wassen tot ongeveer 1,5 vierkante meter, 85×150 / 100×150 cm. Voor grotere maten adviseren wij deze te laten wassen door een wasserij / stomerij of een wassalon die over grotere wasmachines beschikken.

Was je een droogloopmat of schoonloopmat koud of warm?

Wanneer de mat ‘normaal’ vervuild is, was hem dan op 40 graden. Als de mat écht vuil is, doe dit dan op 60 graden. Op 60 graden kan het zo zijn dat de rug van de mat minder lang goed blijft.

Mag je wasmiddel gebruiken bij een schoonloopmat of droogloopmat?

Wasmiddel mag je absoluut gebruiken, het beste is dan ‘gewoon’ wasmiddel en sowieso geen wasverzachter. Wasverzachter zorgt er namelijk voor dat het vocht minder goed wordt opgenomen.

Aangezien wasbare matten een vinyl of rubberen rug hebben, kun je volstaan met de halve dosering waspoeder. Het rubber heeft geen waspoeder nodig en bij regelmatig wassen hoopt  wasmiddel zich anders  op in de tapijtvezel, waardoor de mat er op den duur dof kan uitzien. Gebruik een niet blekend wasmiddel C.

Moet een droogloopmat of schoonloopmat gecentrifugeerd worden?

Het beste zet je het toerental zo laag mogelijk (max 800) en centrifugeer je de mat kort. De mat mag natuurlijk niet gevouwen zijn. Mocht dat na het wassen wel zo zijn, leg hem dan gewoon plat op de grond.

Hoe laat je een droogloopmat of schoonloopmat drogen?

Je kunt een mat het beste aan de waslijn of iets in die trend drogen. Let daarbij op dat ze niet in het directe zonlicht liggen.

Katoen absorbeert bijvoorbeeld veel vocht maar houdt dit ook erg lang vast. Als matten met katoenen pool te lang nat zijn, heb je kans op schimmel. Net zoals bij een handdoek die te lang in een wasmand ligt. Daarom kun je in de herfst en winter het beste een mat in de droger doen.

Matten met vinyl rug zijn niet geschikt voor in de droger. Deze kun je uithangen, al dan niet over een verwarming.

Conclusie:

Je dient op aardig wat dingen te letten bij het wassen van matten. Kies je liever voor gemak en focus je liever op je kernactiviteiten? Je kunt bij ons schoonloopmatten, droogloopmatten of buitenmatten huren vanaf € 1,30 per week!

Neem contact met ons op

Voor vragen of om een afspraak te maken zijn wij telefonisch en per e-mail bereikbaar

0492 598 154 info@mattenservice.nl

Of stel zelf samen hoe jouw mattenservice moet worden

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten