Hoevaak deurmatten wisselen?
Hoevaak deurmatten wisselen?
Hoevaak moet je deurmatten wisselen en wat is de meest duurzame oplossing
Milieuvriendelijkheid met matten op maat?
Trots als een pauw leidde de directeur me door zijn pas opgeleverde gebouw. Ruim 3 jaar had het geduurd maar nu staat er een prachtig maar vooral duurzaam gebouw. Dat laatste kwam overal tot uiting. Een energie-nul gebouw en dat betekent dat (bijna) alle energie die dat gebouw nodig heeft voor verwarming, koeling, verlichting en overig elektriciteitsverbruik afkomstig is uit duurzame energiebronnen. Het dak ligt vol met zonnepanelen.
Bij het bezoeken van het toilet trof ik ook nog waterloze urinoirs aan, m’n nieuwsgierigheid ging uit naar het toiletpapier. Deze bleek gelukkig van papier, de directeur kennende had ik er niet van opgekeken als ik hier herfstblad had aangetroffen. Ik meen zelfs koffie te hebben gedronken uit een geprepareerde lege closetrol, maar wellicht kreeg ik last van ‘groene’ paranoia.
Alles straalde duurzaamheid uit en het bedrijf was er trots op. Ze hadden immers niet voor niets geroepen om over 5 jaar volledig duurzaam en milieuvriendelijk te ondernemen.
Duurzaam deurmat wisselen
Er reed een ronkende vrachtwagen voor, de chauffeur stapte uit en bracht zo te zien matten. Hij wisselde deze voor nieuwe schoongemaakte deurmatten.
Ik vroeg de directeur hoe vaak deze chauffeur de matten kwam wisselen. ‘Eén keer per 2 weken, het zijn goede matten hoor, het scheelt enorm in m’n schoonmaakkosten’. ‘En zeg nou zelf, minder schoonmaken bespaart ook weer water, toch?’
Maar zijn deze matten dan wel vies als ze worden gewisseld? ‘Ja dat denk ik wel, anders komen ze ze toch niet wisselen’, kaatste de directeur.
Toen hield ik hem voor dat als de matten één keer per twee weken worden gewisseld de kans heel groot is dat de matten vrijwel schoon mee terug gaan naar de wasserij. Dus als matten schoon teruggaan naar de wasserij is dat allesbehalve duurzaam. Ik zag ‘m denken, zijn duurzame grijze massa kraakten aan alle kanten. Ik ging verder en vertelde hem dat er dus één keer per twee weken een grote wagen komt voorrijden die schone matten meeneemt naar de wasserij en deze dus onnodig het reinigingsproces ingaan. Onnodige kilometers, dat is milieubelasting door de diesel, onnodig stroomverbruik van de wasmachines en het onnodig afvoeren van water in combinatie van chemische schoonmaakmiddelen naar het riool. ‘Hoe kunnen we dit oplossen?’ vroeg de directeur me. Je zou eens na moeten denken over een lagere wisselfrequentie. Twee keer per jaar zou al voldoende kunnen zijn. Dan heb je nog steeds hele goede matten en blijf je besparen op je schoonmaakkosten en last but not least, het is een prima duurzame oplossing!
Naast een schoonloopmat op maat, kun je meerdere soorten matten huren. Denk daarbij aan een droogloopmatten of buitenmatten.